Står du i veien for deg selv?

Du har frihet og makt til å ta valg som er riktige akkurat her og nå!

Dette er kanskje utfordrende å lese. Kjennes det ikke vanskelig er det sannsynligvis fordi du ikke er bevisst, eller har erfart at noen ganger kan valg være vanskelig å ta.

Mange av valgene vi gjør skjer så raskt at vi knapt legger merke til at vi har tatt et valg.

Eller det kan hende du ikke opplever det vanskelig å ta valg, fordi du allerede har erfart og forstått verdien av hva det vil si å ta makten tilbake i dine egne hender.

Små hjelpeløse barn er prisgitt sine omgivelser. Hvordan de blir møtt på behovene barnet intuitivt kommuniserer ut. Gråt, latter, smil, grynting, grimaser, blikk, stillhet. Om det er trett, har vondt, er glad, sulten, mett, trenger bevegelse, kjeder seg. Alt er måter å kommunisere og gi uttrykk til omgivelsene om hva som foregår inni den lille.

For å bli møtt og få tilfredsstilt disse behovene, er det avhengig av at noen forstår det de små på ulikt vis kommuniserer ut til verden.

Etter hvert som barnet vokser til, dersom det har en såkalt normal utvikling, lærer barnet å snakke og uttrykke seg med et språk som er felles for den kulturen det vokser opp i. Det gjelder for oss alle.

Men i denne kulturen lærer vi ikke bare et språk. Vi lærer også hva som er akseptabelt, riktig og feil å gi uttrykk for.

Lærer vi at det er trygt og naturlig å kommunisere det vi tenker og føler, utvikler vi en trygg grunnleggende selvfølelse for å gå ut i verden og kommunisere med den. Har vi også lært å lytte til omgivelsene og deres behov og ønsker, vil vi sannsynligvis intuitivt kommunisere og samarbeide med omgivelsene på en hensiktsmessig måte som er trygg og utviklende for begge parter.

Dersom vi ikke har lært dette, er det ofte fordi våre omsorgspersoner og omgivelser ikke selv har lært og er det bevisst. Det motsatte vil da kunne skje. Vi vil møte motstand med en følelse av ikke å bli sett og respektert på en god måte. Og vi vil ikke være i stand til å møte og se omgivelsenes behov på en god måte.

Her har vi årsaken til at vi først og fremst står i veien for oss selv.

Er vi ikke bevisst våre egne behov og hva som skjer i oss selv, vil det også være vanskelig å møte og forstå andres behov.

Men vi har alltid et valg. Fortsette å tilpasse oss og gjøre det vi antar er forventet, eller ta oss tid til først å lytte til og forstå oss selv. Forstå hva vi selv står i og har behov for akkurat her og nå, og være trygg på å formidle det til omgivelsene på en måte og med et språk som er mulig å forstå. Forstår de det ikke, er det vårt valg og vårt ansvar hva vi ønsker og hva vi gjør med det.

Vi må først ta oss tid til å lytte og forstå oss selv.

Når det du tenker, føler, sier og gjør er i samklang og harmoni står du stødigere i deg selv, akkurat her og nå. Da får du tilgang til din egen kraft og kjenner instinktivt hva som er mulig, hensiktsmessig og riktig å gjøre akkurat her og nå. Da bruker du din egen teft!

– Randi T. Nordvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: